Odżywianie
Dietetyczne Muffinki wysokobiałkowe kolejny przepis na zdrową przekąskę
Kolejny przepis dla łasuchów którzy są na diecie. Zamiast męczyć się i walczyć z samym sobą przed pokusą zjedzenia czegoś słodkiego warto spędzić kilka minut w kuchni i bez wyrzutów sumienia zajadać się wysokobiałkowymi muffinami.
Przepis jak to mój, banalnie prosty tak aby nawet najbardziej zapracowani i leniwi mogli zrobić je bez problemów.
Oto co nam potrzeba:
- 150 g płatków owsianych górskich (zmielonych)
- 4 białka z jaj i jedno żółtko
- Proszek do pieczenia łyżeczka od herbaty
- Soda oczyszczona łyżeczka od herbaty ale z czubkiem
- Odżywka białkowa, jaką kto lubi, ja dodałem swoją ulubioną tj. Whey c-6 z hi-Tec o smaku czekoladowym (dwie miarki)
- Kakao
- Słodzik do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy na jednolita masę, Jeżeli masa wyjdzie zbyt gęsta to można dodać wody ale białka jaj powinny wystarczyć.
Jeżeli masz czas i chęci przed dodaniem białek jaj możesz ubić je na sztywną pianę, muffiny wyrosną większe i będą bardziej puszyste.
Muffiny wysokobiałkowe |
Jeżeli macie foremki silikonowe to nie trzeba ich już niczym smarować, napełniamy je masą do 3/4 i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 15 min (trzeba kontrolować żeby nie spalić).
Muffiny wysokobiałkowe |
Prawda, że bardzo proste? Uratują Wam skórę nie jeden raz jak napadnie Was ochota na słodycze.
Finalnie wyglądają tak:
Muffiny wysokobiałkowe |
Dzięki za dziś i do następnego razu!
0 comments