Odżywianie
Czym jest dietoterapia? Badania krwi, a dieta, Jakie badania krwi zrobić?
Dietoterapia zyskuje coraz większą popularność, coraz więcej osób ma świadomość tego jak codzienna dieta oraz produkty jakie wybieramy wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. Czasem wyeliminowanie pewnej grupy produktów lub większe spożywanie innej może zmienić komfort naszego życia o 180 stopni. O tym czym jest dietoterapia, w jakich przypadkach pomaga dietoterapia, jakie badania krwi powinniśmy zrobić i kilka wskazówek napisał Michał Wrzosek na swoim Blogu http://www.michalwrzosek.pl/ dieta/czym-jest-dietoterapia/. Poniżej oryginalny tekst Michała, który warto przeczytać.
Dietoterapia to obok leczenia farmakologicznego, jeden z najważniejszych czynników wpływających na leczenie wielu chorób.
Dietoterapia jest również nieodłącznym elementem leczenia chorób dietozależnych takich, jak np.
- Choroby autoimmunologiczne (Hashimoto), niedoczynność tarczycy,
- Cukrzyca i insulinooporność,
- Celiakia i nadwrażliwość na gluten,
- Zaburzenia hormonalne i brak cyklu miesiączkowego u kobiet,
- Choroby jelit,
- Przewlekłe uczucie zmęczenia, ospałość i brak sił
Prawidłowo dobrana dieta zbilansowana pod względem zarówno makroskładników, jak i witamin i składników mineralnych jest w stanie zmniejszyć znacząco dolegliwości, uzupełnić niedobory związane ze stanem chorobowym, a także unormować wyniki badań biochemicznych. Pomimo tego, że według popularnego powiedzenia „wszystko jest dla ludzi”, w wielu schorzeniach powstrzymywanie się od spożywania pewnych grup produktów może przynieść znaczącą poprawę samopoczucia.
CZYM JEST DIETOTERAPIA? CZY TO PRAWDZIWA TERAPIA?
Leczenie dietą towarzyszy najczęściej farmakoterapii, choć w niektórych jednostkach chorobowych (np. celiakii) odpowiednia dieta jest jedyną skuteczną formą leczenia. Niestety rola diety w leczeniu chorób jest wciąż za mało doceniana, pomimo wielu dowodów naukowych na jej ogromną skuteczność. W zależności od jednostki chorobowej rozróżniamy różne rodzaje dietoterapii. Może ona polegać na ograniczeniu lub całkowitym wyeliminowaniu niektórych produktów lub składników żywności, co ma miejsce np. w Fenyloketonurii- osoby cierpiące na tę chorobę nie mogą spożywać produktów zawierających aminokwas fenyloalaninę. Dietoterapia może mieć również na celu uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych wynikających z upośledzenia ich wchłaniania w niektórych chorobach układu pokarmowego. W wielu przypadkach dietoterapia nie zastąpi terapii farmakologicznej, jednak jej wprowadzenie stwarza dużo większe szanse na zmniejszenie lub całkowite ustąpienie dolegliwości.
W JAKICH PRZYPADKACH POMAGA DIETOTERAPIA?
Leczenie dietetyczne ma zastosowanie na wielu różnych płaszczyznach. Jej wprowadzenie jest nieodłącznym elementem leczenia chorób, do których powstawania przyczyniają się czynniki żywieniowe. Ma to miejsce w przypadku alergii lub nietolerancji pokarmowych. Alergia pokarmowa to stan, w którym po spożyciu danego składnika spożywczego dochodzi do odpowiedzi ze strony układu odpornościowego. Najczęściej uczulającymi produktami są: soja, pszenica, jaja, owoce cytrusowe, orzechy, orzeszki ziemne lub białka mleka i to one należą do najczęściej wykluczanych produktów w terapii żywieniowej. O nietolerancji pokarmowej mówimy w przypadku, kiedy nasz organizm nie jest w stanie poradzić sobie z metabolizmem danego produktu lub składnika np. nietolerancja laktozy, która wynika z niedoboru enzymu laktazy.
Do innych zadań dietoterapii możemy zaliczyć także:
- Prewencję i leczenie otyłości poprzez zmniejszenie całodziennej podaży kalorii.
- Łagodzenie stanu zapalnego, który towarzyszy większości chorób. W tym przypadku skupiamy się na wybieraniu produktów nieprzetworzonych, głównie owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty.
- Prewencję i leczenie niedożywienia poprzez dostarczanie odpowiednio dużej ilości kalorii i makroskładników.
- Zmniejszanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych wywołanych np. nasionami roślin strączkowych, warzywami kapustnymi lub ciężkostrawnymi potrawami. Ich wyeliminowanie przynosi bardzo szybką poprawę naszego samopoczucia.
- Ograniczanie produktów zawierających substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie niedoborowych składników mineralnych.
JAKA JEST REALNA SKUTECZNOŚĆ DIETOTERAPII?
Skuteczność dietoterapii zależy od jednostki chorobowej, rodzaju interwencji dietetycznej i stopniu jej przestrzegania przez pacjenta. W przypadku, kiedy czynniki żywieniowe są bezpośrednią przyczyną rozwoju choroby, zastosowanie dietoterapii daje blisko stuprocentową skuteczność. Badania epidemiologiczne nie pozostawiają złudzeń, że zmiana nawyków żywieniowych i wprowadzenie racjonalnej diety wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, spadek poziomu glukozy we krwi, zmniejszenie odczuwania senności i nieprawidłowa dieta oparta na wysokoprzetworzonych produktach, jest czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, nadciśnienia, miażdżycy, cukrzycy, trzustki, czy wątroby. Również w tym przypadku zastosowanie racjonalnej diety ma bardzo duże znaczenie.
BADANIA KRWI A DIETA
Regularne wykonywanie profilaktycznych badań krwi często niesie wiele wskazówek odnośnie zastosowania interwencji dietetycznych. Podstawowymi badaniami, które mogą wpływać na zmiany w diecie są przede wszystkim poziomy witamin i mikroelementów, poziom glukozy i insuliny we krwi (a także ich zmiany po spożyciu dużej ilości węglowodanów), GFR (współczynnik przesączania kłębuszkowego), TSH, kortyzol, testosteron, estrogen, czy progesteron. Nieprawidłowe wartości powyższych markerów mogą predysponować do wyeliminowania niektórych grup produktów (np. nabiału), zastosowanie zamienników w diecie (np. ksylitol zamiast cukrów), odpowiednie rozłożenie makroskładników w ciągu całego dnia (np. śniadania białkowo-tłuszczowe). Nie należy lekceważyć nieprawidłowych wyników badań, ponieważ kontynuując obecny sposób odżywiania można doprowadzić do poważnych powikłań i pogorszenia stanu zdrowia.
JAKIE ZROBIĆ BADANIA?
Osobiście w mojej pracy z podopiecznymi badań wymagam od osób ze stwierdzonymi już jednostkami chorobowymi, osób z otyłością oraz od tych, którzy starają się schudnąć (według stosunkowo mądrego panu) już od dłuższego czasu bez efektu. Wszystkich pozostałych oczywiście zachęcam do regularnego wykonywania badań.
Ogólna lista podstawowych badań:
- Pełna morfologia z rozmazem
- Cukier na czczo, insulina na czczo, hemoglobina gliowana
- Krzywa cukrowa i krzywa insulinowa
- Badanie ogólne moczu
- CrP, kreatynina, OB
- TSH, fT3,fT4, atyTPO, anty TG
- Pełny lipidogram, homocysteina
- Próby wątrobowe i trzustkowe
- Żelazo (transferryna, ferrytyna) + veganie (kwas foliowy, b6 i b12)
- 1.25 OHD (witaminę D)
- Estradiol, testosteron, prolaktyna
PODSUMOWANIE
Dietoterapia pełni kluczową rolę w leczeniu i zapobieganiu wielu chorób. Podstawą większości diet leczniczych są szeroko pojęte zasady zdrowego odżywiania, w których zawiera się zróżnicowanie jadłospisu i bazowanie na produktach nieprzetworzonych. Zastosowanie odpowiednio dobranej dietoterapii może odczuwalnie zmniejszyć dolegliwości chorobowe i wpłynąć na poprawę komfortu życia.
Jak widzicie artykuł napisany bardzo przystępnie i zrozumiale. Zachęcam was do zajrzenia na Blog Michała, może jeszcze coś ciekawego wpadnie wam w oko. Z mojej strony zachęcam do zrobienia testów na nietolerancje pokarmowe, ale o tym jeszcze napiszę bo temat na prawdę ciekawy. Jeżeli podobają wam się gościnne posty dajcie znać, a może zaczną pojawiać się częściej.
15 comments
Czekam na wpis o nietolerancjach pokarmowych
OdpowiedzUsuńskądś to znam. u mnie akurat nadwrażliwość na gluten i całe zycie dieta
OdpowiedzUsuńBardzo dużo przydatnych i ważnych informacji dowiedziałem się z tego artykułu. Czasem nie zdajemy sobie sprawę z tego co dzieje sie w naszym organizmie i stosujemy diety, które nie powinniśmy stosować. Warto odżywiać się z głową i robić okresowe badania
OdpowiedzUsuńSam na własnej skórze przekonałem się, że dietoterapia wpływa w dużym stopniu na nasze zdrowie. Od kiedy stosuję odpowiednią dietę czuje się o wiele lepiej :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu postanowiłam zrobić sobie badania na nietolerancje pokarmowe. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na nie bo jest masa produktów, które mi nie służą. Jak najbardziej polecam zrobić takie badania bo mogą odmienić nasze życie :)
OdpowiedzUsuńDietoterapia jest ważnym elementem diety. Często spożywamy coś z pozoru zdrowego ale być może zaszkodzi to naszemu zdrowiu. Dlatego warto badać się regularnie jeśli chcemy żyć zdrowo.
OdpowiedzUsuńJa jestem za regularnymi badaniami, dużo czasu nie potrzeba, a jak coś się dzieje to szybko można wprowadzić leczenie.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę coś na temat dietoterapii ;0 jestem w szoku jak wpływa to na nasz organizm ;0 brdzo ciekawy wpis ;)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że ludzie zaczynają się badać, dopiero gdy dzieje się z ich organizmem coś złego ;/ Zwłaszcza dotyczy to mężczyzn, którzy prawie w ogóle się nie badają. Statystyki nie kłamią ;/
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy wpis. Oj tak, warto się badać. Badania okresowe jak i również te genetyczne są bardzo ważne dla naszego organizmu :)
OdpowiedzUsuńBadania są ważne i nie rozumiem ludzi, którzy nie dbają o regularne badania. Weźmy pod uwagę takie badania prenatalne... Takie badania są ważne i pokazują problemy z płodnością ;)
OdpowiedzUsuńNawet samochody mają okresowe badania więc nie rozumiem czemu ludzi trzeba do tego przekonywać ;)
UsuńDobrze jest wziąć pod uwagę czynniki genetyczne podczas przeprowadzania badań. Jeżeli w naszej rodzinie zdarzały się pewnego rodzaju choroby, też możemy być zagrożeni. Ostatnio zrobiłem sobie test, wykazał obecny czynnik V Leiden, który wpływa na podwyższone ryzyko nadkrzepliwości krwi, na co cierpiał mój wuj i ojciec. Mogę dzięki temu przedsięwziąć jakieś środki, które pozwolą mi skutecznie walczyć ze schorzeniem.
OdpowiedzUsuńZgadzam się, u mojej żony dokładnie to samo z V Leidenm, warto wiedzieć za wczasu!
Usuńnigdy nie słyszałam o tej terapii. Jednak dobrze, że ludzie się badają i dbają o swoje zdrowie. Z mężem jesteśmy na etapie badan prenatalnych, które są bardzo wazne,a wiele osób o nich zapomina.
OdpowiedzUsuń