Odżywianie
Zdrowa przekąska, ciasteczka owsiane
Witam,
Dziś coś dla wszystkich łakomczuchów.
Owsiane ciasteczka własnej roboty.
5 min przygotowania, 15 min w piecu i gotowe :)
Ciasteczka owsiane |
Co będzie nam potrzebne?
- Płatki owsiane
- kakao
- orzechy (jak ktoś nie lubie to bez, ja uwielbiam więc obowiązkowo)
- słodzik
- jaja
- mleko (ja używam 2%)
- proszek do pieczenia
Z przyrządów kuchennych:
- miska
- mikser
- blender lub młynek do kawy
- papier do pieczenia
- piekarnik :)
Zaczynamy!
Wrzucamy wszystkie suche składniki do miski tj. :
200 gram płatków owsianych (100g mielimy 100g w całości), łyżeczka proszku do pieczenia, kakao(ja lubie mocno czekoladowe więc wrzucam z 4 łyżeczki, jak ktoś lubi mniej to 2) oraz garść orzechów włoskich. Słodzik wrzucam do szklanki i rozpuszczam w odrobinie wrzątku i też ląduje w misce. Wbijamy 2 jajka, i dodajemy mleko (100g). Całość miksujemy na jednolitą masę.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na to wszystko wykładamy łyżką ciasto.
Wielkość ciastek dowolna, mnie wyszło 9 szt z powyższego przepisu.
Wrzucamy do piekarnika na 10 -15 min rozgrzanego do 180 st. C.
Ciasteczka owsiane |
Ciasteczka owsiane |
Prawda, że banalne?
Wg. mnie bardzo smaczne, można dodać oliwy aby były bardziej wilgotne, ja tym razem zrobiłem bez.
Wartość odżywcza wszystkich ciastek wygląda następująco:
Wartość odżywcza / Makroskładniki |
Takie ciasteczka są doskonałą alternatywą do kupnych batonów czy ciastek dla łakomczuchów.
Są bardzo dobre w smaku, zaspokajają "ciśnienie na słodycze" dodatkowo są źródłem węglowodanów złożonych.
Polecam wypróbować przepis w domu.
Po więcej ciekawostek zapraszam na mój blog kulturystyczny.
Miłego dnia!
0 comments