Odżywianie
Najtańsze źródło białka? Zestawienie
Białko uchodzi za najbardziej potrzebny makroskładnik diety wśród amatorów kulturystyki. Każdy kto rozpoczyna przygodę z siłownią ma wpajane, że od białka się rośnie. Dlaczego tak się utarło? Nie mam pojęcia ale nie o tym będzie ten wpis.
Bardzo często słyszę narzekanie, że dieta jest droga i nie stać na nią 90% ludzi. Zgadzam się! Dobrej jakości produkty są drogie, niestety. Najlepiej było by jeść jaja od kur z wolnego wybiegu, wołowinę z argentyńskich krów czy piersi z indyka nie faszerowanego chemią. Do tego warzywa z bio upraw, tłuszcze z pierwszego tłoczenia, koniecznie na zimno itd. Więc jak kogoś nie stać na taki styl życia to ma przestać trenować? ZDECYDOWANE NIE!
O ile węglowodany nie są kosmicznie drogie, o tyle często dostaje maile, że nie stać kogoś na dostarczenie np. 180g białka. Poniżej lista 15 najpopularniejszych, pełnowartościowych produktów z wysoką zawartością białka, które śmiało mogą być w waszym codziennym jadłospisie.
Produkt | Ilość | Kcal | Białko (g) |
Węglowodany (g) |
Tłuszcze (g) |
Cena | Cena/ilość |
Wątroba wieprzowa | 500g | 589 | 102 | 12 | 15 | 3,00/kg | 1,50 zł |
Udko z kurczaka | 550g | 864 | 105 | 0 | 50 | 7,99/kg | 4,40 zł |
Ser twarogowy chudy | 500g | 486 | 100 | 18 | 2 | 2,69/250g | 5,40 zł |
Jajo kurze całe | 16 sztuk | 1162 | 104 | 6 | 80 | 0,40/szt | 6,40 zł |
Białko OstroVit WPC 80 | 130g | 493 | 101 | 19 | 1 | 44,9/900g | 6,50 zł |
Pierś z kurczaka bez skóry | 500g | 555 | 105 | 0 | 15 | 15,49/kg | 8 zł |
Schab bez kości | 500g | 870 | 105 | 0 | 50 | 15,99/kg | 8 zł |
Panga | 400g | 560 | 104 | 0 | 16 | 19,90/kg | 8 zł |
Szynka wieprzowa | 600g | 1467 | 101 | 0 | 118 | 13,99/kg | 8,40 zł |
Pierś z indyka bez skóry | 500g | 413 | 97 | 0 | 3 | 20,99/kg | 10,50 zł |
Tuńczyk w wodzie | 500g | 472 | 106 | 0 | 6 | 4,49/185g | 12,20 zł |
Wołowina, udziec | 500g | 510 | 105 | 0 | 10 | 30,99/kg | 15,50 zł |
Dorsz | 600g | 409 | 100 | 0 | 1 | 28,90/kg | 17,3 |
Tatar wołowy - Beef Master | 600g | 709 | 105 | 5 | 30 | 5,99/200g | 18 zł |
Łosoś świeży | 500g | 1008 | 100 | 0 | 68 | 41,90/kg | 21 zł |
Mam nadzieję, że tabela jest czytelna i zrozumiała. Posortowałem wg ceny od najniższej aby szybko wyciągnąć wnioski. Nie wiem jak Was ale mnie wynik mocno zaskoczył.
Oto co na szybko można powiedzieć po przeanalizowaniu wyników:
- Nigdy nie brałem pod uwagi wątróbki jako najtańszego źródła białka...Wystarczy zjeść jej pół kilograma aby dostarczyć 100g białka, a koszt samego surowca to zaledwie 1,50 zł. Chyba przy następnej wizycie w sklepie sięgnę po nią bez wahania.
- Udka z kurczaka wyprzedziły tak popularne piersi ale nie ma nic za darmo, mnóstwo dodatkowych kcal pochodzących z tłuszczu.
- Podium zamyka ser twarogowy. Jeżeli nie masz problemu z trawieniem laktozy i nie słuchasz bredni o podskórnym śluzie... to ta opcja również powinna wpaść Ci w oko (mniej niż 500kcal).
- Jaja wychodzą niedrogo ale zobaczcie ile kcal dostarczacie. Wszystko przez żółtka i tłuszcz w nich zawarty, który dochodzi dodatkowo do bilansu...Nie każdy może sobie na taką ilość pozwolić więc warte zastanowienia.
- Na końcu TOP 5 odżywka białkowa. O ile zjedzenie 16 jaj może nie być przyjemne, o tyle ta opcja chyba najłatwiejsza do spożycia.
Ceny pochodzą w 90% ze sklepu Online Tesco. Jeżeli pominąłem jakiś produkt, albo któryś z powyższych jest dla Ciebie absurdalny to proszę wybaczyć, produkty dobrałem wg własnego upodobania.
Na koniec krótka uwaga, żeby ktoś nie zrozumiał mnie źle: Nie namawiam do jedzenia kilograma wątróbki każdego dnia! Nie uważam również jej za najlepsze źródło białka itd. Powyższe zestawienie ma jedynie charakter poglądowy, a głównym kryterium wyboru jest cena 100g białka.
Co jest Twoim głównym źródłem białka w diecie? Podziel się opinią w komentarzu!
Do następnego razu!
13 comments
Kurczak mniam<3 albo wątróbka pycha!
OdpowiedzUsuńŚwietny, przydatny wpis :)
OdpowiedzUsuńPrzydatny wpis :) Ja jem bardzo dużo jajek i nie mam problemu z wpisywaniem ich w bilans. Szkoda z nich rezygnować skoro dostarczają sporej ilości witamin :)
OdpowiedzUsuńwreszcie ktoś fajnie ujął wszystko w jednym miejscu i to w praktyczny sposób, sam zdziwiłem się pozycją nr 1 bo nawet mi przez mysl nie przeszła, kulturystą nie jestem wiec jakiś mix białka w kolejnych dniach zrobię, pozdro;)
OdpowiedzUsuńDo tego dorzuciłbym jeszcze serca i żołądki drobiowe - w granicach 15-18 g białka/100 g produktu. Cena to ok. 7 zł/kg.
OdpowiedzUsuńDuszenie przez 2 godziny to na gaz trzeba wydac fortune
UsuńNigdy nie brałem wątroby pod uwagę a jednak może być smacznie :) podrzucę pomysł mojej żony na wątróbkę w stylu chińskim :) Białko 74g, Tłuszcz 50g, Węglowodany 26g, Kalorie 847
OdpowiedzUsuńhttp://iconaobiad.pl/przepis,watrobka-z-indyka-z-ryzem,109
tylko że to wątróbka WIEPRZOWA...szkoda że nie drobiowa
OdpowiedzUsuń500g piersi kurczaka to 150g białka, a nie 105g...
OdpowiedzUsuń100g produktu to 21g białka :) W jakiej tabeli wartości odżywczych znalazłeś, że pierś ma aż 3og białka? To jakaś bzdura jest.
UsuńNie jestem zawodowym kulturystą, ba nawet nie amatorem... Ale uwielbiam wątrobę zarówno wieprzową jak i drobiową. Myślę że 2 razy w tygodniu możne być na talerzu. Zresztą jak ze wszystkim: wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Super blog. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDużym błędem jest bazowanie tylko na piersiach z kurczaka. To sprawia, że dieta staje się monotonna. A jest przecież jeszcze wołowina, wątróbka etc... Dzięki temu wachlarz pomysłów na pożywne posiłki znacznie się poszerza... A to z kolei sprawia, że jemy z przyjemnością a nie z przymusu.
OdpowiedzUsuń;
OdpowiedzUsuń