Swift

Najtańsze źródło białka? Zestawienie

Białko uchodzi za najbardziej potrzebny makroskładnik diety wśród amatorów kulturystyki. Każdy kto rozpoczyna przygodę z siłownią ma wpajane, że od białka się rośnie. Dlaczego tak się utarło? Nie mam pojęcia ale nie o tym będzie ten wpis.

Bardzo często słyszę narzekanie, że dieta jest droga i nie stać na nią 90% ludzi. Zgadzam się! Dobrej jakości produkty są drogie, niestety. Najlepiej było by jeść jaja od kur z wolnego wybiegu, wołowinę z argentyńskich krów czy piersi z indyka nie faszerowanego chemią. Do tego warzywa z bio upraw, tłuszcze z pierwszego tłoczenia, koniecznie na zimno itd. Więc jak kogoś nie stać na taki styl życia to ma przestać trenować? ZDECYDOWANE NIE!


O ile węglowodany nie są kosmicznie drogie, o tyle często dostaje maile, że nie stać kogoś na dostarczenie np. 180g białka. Poniżej lista 15 najpopularniejszych, pełnowartościowych produktów z wysoką zawartością białka, które śmiało mogą być w waszym codziennym jadłospisie.

Produkt  Ilość Kcal Białko
(g)
Węglowodany
(g)
Tłuszcze
(g)
Cena  Cena/ilość
Wątroba wieprzowa  500g 589 102 12 15 3,00/kg 1,50 zł
Udko z kurczaka  550g 864 105 0 50 7,99/kg 4,40 zł
Ser twarogowy chudy  500g 486 100 18 2 2,69/250g 5,40 zł
Jajo kurze całe  16 sztuk 1162 104 6 80 0,40/szt 6,40 zł
Białko OstroVit WPC 80  130g 493 101 19 1 44,9/900g 6,50 zł
Pierś z kurczaka bez skóry 500g 555 105 0 15 15,49/kg 8 zł
Schab bez kości  500g 870 105 0 50 15,99/kg 8 zł
Panga  400g 560 104 0 16 19,90/kg 8 zł
Szynka wieprzowa  600g 1467 101 0 118 13,99/kg 8,40 zł
Pierś z indyka bez skóry  500g 413 97 0 3 20,99/kg 10,50 zł
Tuńczyk w wodzie  500g 472 106 0 6 4,49/185g 12,20 zł
Wołowina, udziec 500g 510 105 0 10 30,99/kg 15,50 zł
Dorsz 600g 409 100 0 1 28,90/kg 17,3
Tatar wołowy - Beef Master      600g 709 105 5 30 5,99/200g 18 zł
Łosoś świeży  500g 1008 100 0 68 41,90/kg 21 zł


Mam nadzieję, że tabela jest czytelna i zrozumiała. Posortowałem wg ceny od najniższej aby szybko wyciągnąć wnioski. Nie wiem jak Was ale mnie wynik mocno zaskoczył. 

Oto co na szybko można powiedzieć po przeanalizowaniu wyników:
- Nigdy nie brałem pod uwagi wątróbki jako najtańszego źródła białka...Wystarczy zjeść jej pół kilograma aby dostarczyć 100g białka, a koszt samego surowca to zaledwie 1,50 zł. Chyba przy następnej wizycie w sklepie sięgnę po nią bez wahania.
- Udka z kurczaka wyprzedziły tak popularne piersi ale nie ma nic za darmo, mnóstwo dodatkowych kcal pochodzących z tłuszczu.
- Podium zamyka ser twarogowy. Jeżeli nie masz problemu z trawieniem laktozy i nie słuchasz bredni o podskórnym śluzie... to ta opcja również powinna wpaść Ci w oko (mniej niż 500kcal). 
- Jaja wychodzą niedrogo ale zobaczcie ile kcal dostarczacie. Wszystko przez żółtka i tłuszcz w nich zawarty, który dochodzi dodatkowo do bilansu...Nie każdy może sobie na taką ilość pozwolić więc warte zastanowienia.  
- Na końcu TOP 5 odżywka białkowa. O ile zjedzenie 16 jaj może nie być przyjemne, o tyle ta opcja chyba najłatwiejsza do spożycia.

Ceny pochodzą w 90% ze sklepu Online Tesco. Jeżeli pominąłem jakiś produkt, albo któryś z powyższych jest dla Ciebie absurdalny to proszę wybaczyć, produkty dobrałem wg własnego upodobania.

Na koniec krótka uwaga, żeby ktoś nie zrozumiał mnie źle: Nie namawiam do jedzenia kilograma wątróbki każdego dnia! Nie uważam również jej za najlepsze źródło białka itd. Powyższe zestawienie ma jedynie charakter poglądowy, a głównym kryterium wyboru jest cena 100g białka.

Co jest Twoim głównym źródłem białka w diecie? Podziel się opinią w komentarzu!
Do następnego razu!

Zobacz również

13 comments

  1. Kurczak mniam<3 albo wątróbka pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny, przydatny wpis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydatny wpis :) Ja jem bardzo dużo jajek i nie mam problemu z wpisywaniem ich w bilans. Szkoda z nich rezygnować skoro dostarczają sporej ilości witamin :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wreszcie ktoś fajnie ujął wszystko w jednym miejscu i to w praktyczny sposób, sam zdziwiłem się pozycją nr 1 bo nawet mi przez mysl nie przeszła, kulturystą nie jestem wiec jakiś mix białka w kolejnych dniach zrobię, pozdro;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Do tego dorzuciłbym jeszcze serca i żołądki drobiowe - w granicach 15-18 g białka/100 g produktu. Cena to ok. 7 zł/kg.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duszenie przez 2 godziny to na gaz trzeba wydac fortune

      Usuń
  6. Nigdy nie brałem wątroby pod uwagę a jednak może być smacznie :) podrzucę pomysł mojej żony na wątróbkę w stylu chińskim :) Białko 74g, Tłuszcz 50g, Węglowodany 26g, Kalorie 847
    http://iconaobiad.pl/przepis,watrobka-z-indyka-z-ryzem,109

    OdpowiedzUsuń
  7. tylko że to wątróbka WIEPRZOWA...szkoda że nie drobiowa

    OdpowiedzUsuń
  8. 500g piersi kurczaka to 150g białka, a nie 105g...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 100g produktu to 21g białka :) W jakiej tabeli wartości odżywczych znalazłeś, że pierś ma aż 3og białka? To jakaś bzdura jest.

      Usuń
  9. Nie jestem zawodowym kulturystą, ba nawet nie amatorem... Ale uwielbiam wątrobę zarówno wieprzową jak i drobiową. Myślę że 2 razy w tygodniu możne być na talerzu. Zresztą jak ze wszystkim: wszystko w granicach zdrowego rozsądku. Super blog. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dużym błędem jest bazowanie tylko na piersiach z kurczaka. To sprawia, że dieta staje się monotonna. A jest przecież jeszcze wołowina, wątróbka etc... Dzięki temu wachlarz pomysłów na pożywne posiłki znacznie się poszerza... A to z kolei sprawia, że jemy z przyjemnością a nie z przymusu.

    OdpowiedzUsuń