Swift

WPC WPI czy WPH? Które białko warto kupić? Które lepsze na masę

Pytanie bumerang, wraca często na Instagramie więc kilka słów tutaj żebym miał Was do czego odesłać jak pojawi się ponownie (a wiem, że się pojawi :) ) Zazwyczaj początkujący sugerując się reklamami danych produktów szukają "magicznych" odżywek i uważają, że wybór droższego białka spowoduje ogromny progres sylwetkowy... Czy dzięki WPH Twój progres będzie jak "na sterydach"? Przeczytaj podsumowanie tego wpisu żeby zobaczyć moje zdanie na ten temat ;)

Czym więc różni się WPC WPI i WPH? 

  • WPC (Whey Protein Concentrate) to najtańsza i najpopularniejsza forma. Jest to "koncentrat białka serwatkowego" otrzymywany zazwyczaj metodą metodą mikro- i ultrafiltracji. Moim zdaniem jest to najlepszy wybór dla praktycznie 90% bywalców siłowni. Czemu nie dla wszystkich? Pozostałe 10% to osoby bardzo zaawansowane, tuż przed zawodami gdzie praktycznie każdy dodatkowy gram węglowodanów ma znaczenie, osoby nietolerujące laktozy i weganie. W odżywce białkowej WPC zazwyczaj znajduje się około 80% białka (chociaż trzeba uważać bo są firmy produkujące WPC w których zaledwie 60% to białko, a pozostałe to tanie węglowodany podbijające smak). Mnogość smaków przyprawia o zawrót głowy.

  • WPI (Whey Protein Isolate) czyli izolat białka serwatkowego, który poddany został większej niż koncentrat ilości filtracji, zazwyczaj są to metody UF połączone z wymianą jonową dzięki czemu otrzymujemy produkt z mniejszą zawartością składników nieporządnych (węglowodanów i tłuszczy) kosztem większej ilości "białka w białku" (jakkolwiek to zabrzmi...) Procentowy udział białka w odżywce WPI może sięgnąć nawet 95%. Niestety ale za lepszy profil aminokwasowy od WPC oraz szybsze wchłanianie musimy zapłacić  przynajmniej 30% więcej niż za koncentrat. Dobre jakościowo białko WPI to bardzo bogaty profil aminokwasowy, dobra rozpuszczalność i nie najgorszy smak (mniej węglowodanów więc i smak nieco gorszy).

  • WPH (Whey Protein Hydrolizate) Hydrolizat jest, jak sama nazwa wskazuje, białkiem otrzymywanym metodami hydrolizy co pozwala na rozbicie długich łańcuchów peptydowych, na prostsze, łatwiej przyswajalne. Dzięki temu osoby które nie do końca tolerują WPC i mają problem z jego trawieniem w tym wypadku mogą pozbyć się nieprzyjemnych skutków ubocznych. WPH jest najlepszym jakościowo produktem z całej trójki, zawartość białka w produkcie może sięgnąć praktycznie 100% i przyswaja się praktycznie natychmiast po spożyciu. Jak wszystko co wysokiej jakości tak i WPH jest odpowiednio droższe od WPC czy nawet WPI. 
Wybór należy do Was. Jeśli kogoś stać na WPH to śmiało, ale nie znaczy to, że droższa odżywka spowoduje szybsze przyrosty masy mięśniowej... Upraszczając białko to białko więc czy wydasz 50 czy 500 zł  finalnie nie będzie miało aż takiego znaczenia. Ze swojej strony tylko nadmienię, że WPH ma również swoją wadę, mianowicie "specyficzny" smak (mało węgli) więc zanim kupisz 5kg sprawdź czy nie jest to dla Ciebie zbyt ważne kryterium. 

Oczywiście żeby nie przepłacać warto szukać promocji więc podrzucam link https://www.ceneo.pl/Odzywki_bialkowe#crid=297539&pid=7151

Źródło grafiki: http://www.thebluediamondgallery.com/typewriter/p/protein.html

Zobacz również

11 comments

  1. Ja od zawsze stosuje białko WPC i jestem bardzo zadowolony z efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiedziałem, że jest tyle różnic...

    OdpowiedzUsuń
  3. Odżywka białkowa to mój must have. Najczęściej kupuję takie o smaku masła orzechowego.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cenne wskazówki. Chociaż odżywki białkowe najczęściej to podstawa, to wciąż jest wiele osób, które zupełnie nie orientują się w ich rodzajach.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy i dobrze napisany artykuł. Myślę, że wiele osób skorzysta z tych informacji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo szczegółowe wskazówki. Trochę tych różnic jak widać jest.

    OdpowiedzUsuń
  7. Absolutnie zgadzam się z tym, że cena nie zawsze idzie w parze z jakością. Stosowałem WPH, ale zdecydowanie lepsze efekty przynosiło u mnie WPI. I nawet jego rozpuszczalność była zdecydowanie lepsza.
    Nie będę przytaczać marek białka, które stosowałem, ale ja zawsze zwracam uwagę najpierw na skład potem na smak i rozpuszczalność, a z efektami zawsze bywa różnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zwiększona podaż białka musi być, zwłaszcza przy ciężkich ćwiczeniach. Dostarczanie aminokwasów jest niezbędna.

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny wpis, zwłaszcza dla początkujących. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Podoba mi się, że kolejny sportowiec odwodzi początkujących od WPH. Najlepsze nie zawsze znaczy najlepsze, a kasa leci...

    OdpowiedzUsuń