W sieci można znaleźć wiele przepisów na pizze dietetyczną, spód z kalafiora, mąki orkiszowej itd.
Chciał bym Wam dziś zaprezentować coś zupełnie innego - Wysokobiałkową dietetyczną pizze!
Czym różni się ten przepis od klasycznego? W naszym cieście jest twaróg i nie ma drożdży :)
Wydaja się dziwne ale po upieczeniu naprawdę dobrze smakuje przy czym jest zdrowe i wysokobiałkowe!
Oto przepis na nasze ciasto:
300 gram twarogu chudego
3/4 szklanki mąki żytniej
3/4 szklanki zmielonych płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki oleju z pestek winogron
1 jajo całe
O sposobie przygotowania nie ma co pisać, wszystko w misce trzeba zagnieść na jednolita masę i rozwałkować na blasze. Dodatki wedle uznania, ja lubię klasyczną capriciose tj ser, szynka i pieczarki. Więcej na pizzy to jakaś profanacja :)
Pieczemy około 15 min w temp 220 stopni.
Gotowa pizza ( w zasadzie pół bo tak szybko znika :) ) wygląda tak:
Pizza wysokobiałkowa |
Makroskładniki prezentują się następująco:
Pizza dietetyczna |
Duża ilość białka, zdrowe tłuszcze z oleju pestek winogron i jajka oraz złożone węglowodany przemawiają za taką formą pizzy. Spróbujcie sami czy Wam smakuje :)