Czy można żyć bez węglowodanów w diecie? Czy osoby trenujące mogą zrezygnować z węglowodanów? Te i wiele innych pytań często pojawia na mojej skrzynce mailowej. W sieci można znaleźć mnóstwo diet cud, które pozwolą zgubić niechciany tłuszcz, wybudować mięśnie, a czasem obie te rzeczy na raz...Diety cud nie istnieją ale dziś kilka słów o modnej ostatnio diecie PALEO.
Czym jest dieta Paleo?
Założenia tej diety polegają na wróceniu do nawyków żywieniowych ludzi z okresu paleolitu. W tamtym okresie w diecie ludzi nie było takich produktów jak nabiał, zboża i rośliny strączkowe, cukry rafinowane oraz inne przetworzone produkty. Ludzie tamtego okresu byli łowcami więc głównym składnikiem ich diety były mięsa czyli białko i tłuszcz. Jedyne węglowodany wchodzące w skład tej diety to niewielka ilość z warzyw i owoców.
Dla kogo może być dieta Paleo?
Dzięki wyeliminowaniu zbóż dieta nadają się idealnie dla osób nietolerujących glutenu. Osoby nie trawiące laktozy również mogą korzystać z tego rodzaju żywienia ponieważ nie spożywamy nabiału.Tego typu dieta może być stosowana praktycznie przez każdego (oczywiście jeżeli nie stwierdzono wcześniej przeciwwskazań). Dodatkowo eliminujemy z jadłospisu wszelkiego rodzaju konserwanty i inne dodatki (alergeny itd) co przełoży się na ogólny stan zdrowia.
Dieta Paleo dla sportowców?
Większe spożycie mięsa wiąże się ze zwiększeniem dostarczonego białka co w przypadku sportów sylwetkowych jest niewątpliwie ważne (białko jako budulce mięśni). Dodatkowo zwiększamy ilość spożytych tłuszczy co korzystnie przekłada się na gospodarkę hormonalną w naszym organizmie. Szczególnie kobiety powinny pamiętać o odpowiedniej ilości tłuszczy aby nie doprowadzić do problemów hormonalnych. Przykładem, że osoby propagujące ten styl odżywania mogą mieć imponujące wyniki w sporcie są np. Pavel Tsatsouline czy Rob Riches
Minusy i zagrożenie jakie niesie ze sobą korzystanie z diety Paleo?
Na pierwszym miejscu jest pozbycie się naprawdę smacznych i pełnowartościowych produktów. Celowo zacząłem od tej pozycji ponieważ uwielbiam dobrze i smacznie zjeść. Rezygnowanie z dobrych wartościowo i smacznych składników jest dla mnie niepojęte ale taką decyzję zostawiam Wam. Kolejnym minusem jest fakt, że węglowodany stanowią źródło energii. Tuż przez zawodami gdy w diecie kulturysty jest mało węglowodanów można zauważyć rozdrażnienie i brak sił, głównym powodem takiego stanu jest brak lub za niski poziom węglowodanów (oczywiście niski poziom kcal również za to odpowiada). Każdy organizm jest inny więc najlepiej sprawdzić swoją reakcję i wyciągnąć wnioski.
Podsumowanie i mój komentarz.
Tak jak wspomniałem wyżej wyeliminowanie przetworzonych produktów, nafaszerowanych chemią i dodatkami na pewno przyniesie polepszenie funkcjonowania naszego organizmu. Ale czy razem z przetworzonym jedzeniem musimy rezygnować np. ze zbóż, które to są doskonałym źródłem złożonych węglowodanów? Uważam, że wszystko jest dla ludzi. Jeżeli mój organizm nie ma problemu z tolerowaniem i przyswajaniem glutenu czy laktozy czemu miał bym z nich rezygnować?
Patrzcie na etykiety spożywanych produktów, dbajcie o jakość oraz odpowiednie przechowywanie produktów ale nie eliminujcie nic z diety na siłę, organizm sam daje znać, które produkty nie są przez niego akceptowane, a które doskonale pasują do naszej diety.