Na sklepowych półkach można znaleźć "Pomysł na Papirus Winiary". Próbowałem ostatnio pierś z kurczaka w tym papirusie i była naprawdę smaczna. Pierś z kurczaka często jest sucha i "drewniana" ale nie z papieru! Sposób na takie przyrządzenie mięsa spodobał mi się więc wiem, że jeszcze nie raz zagości on na moim stole, tylko po co kupować gotowy papirus jak można zrobić go samemu bez zbędnych dodatków, utrwalaczy smaku itd?
Oto jak to zrobić i co potrzeba:
- Papier do pieczenia (taki jak wykłada się do formy podczas pieczenia ciasta)
- Oliwa (może być z rzepaku ale szkoda takiej tłoczonej na zimno bo poddamy ją obróbce termicznej), u mnie jest to olej z pestek winogron.
- Przyprawy (wszystkie ulubione, które chcecie żeby się tam znalazły). Ja nacieram dodatkowo mięso czosnkiem bo lubię jego smak.
- Patelnia
Przycinamy kawałek papieru tak aby po złożeniu go na pół pierś z kurczaka mieściła się w środku. Przygotowany kawałek papieru smarujemy oliwą i posypujemy przyprawami, które lubimy. Dzięki oliwie będą się przyklejać do kartki. Jeżeli lubicie intensywny smak przypraw możecie delikatnie oprószyć również mięso. Układamy pierś na połówce papieru i przykrywamy go drugą częścią. Można zostawić na kilka chwil aby smak przeszedł wgłąb mięsa. Takie zawiniątko kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy z obu stron w zależności od grubości mięsa po kilka minut i GOTOWE.
Kolejny banalny sposób na urozmaicenie diety. Mięso z papirusu jest soczyste i smaczne, dodatkowo używacie tylko sprawdzonych przypraw bez zbędnych dodatków. Polecam wypróbować każdemu.