W dzisiejszych czasach tempo życia jest tak wysokie, że często nie mamy czasu nawet zjeść. Praca, obowiązki, ciągły pośpiech nie sprzyjają utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych. Z tego powodu często jemy na mieście byle co, byle szybko. Pomijając aspekty ekonomiczne (jeden posiłek w restauracji kosztami przewyższa cały dzień zbilansowanej diety) kupując gotowe posiłki nie mam pojęcia co tak naprawdę jemy. Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowywanie jedzenia w domu i zabieranie go ze sobą.
Wystarczy około 40 min wieczorem aby mieć 5 zbilansowanych posiłków gotowych do spożycia następnego dnia. Więc argument, że nie ma czasu na gotowanie jest bardzo naciągany. Większość jedzenia można zjeść bez odgrzewania ale tracimy wtedy całą przyjemność dlatego z pomocą przychodzi stara i wszystkim dobrze znana mikrofalówka. Wielu z nas ma ją w domu czy biurze. Jest nawet dostępna w centrach handlowych (w strefach z jedzeniem stoją do użytku klientów). Tyko czy jedzenie z mikrofali jest zdrowe? Czy fale które generuje są szkodliwe i nas zabiją?? Pora raz na zawsze obalić ten mit!
Jedzenie z mikrofali jest nie zdrowe?
Bzdura. Podgrzewanie w mikrofalówce to czysta fizyka, a nie jakaś magia. Mikrofale powodują tzw. rezonans rotacyjny cząsteczek wody. Brzmi tajemniczo? Cząsteczki wody pod wpływem promieniowania zaczynają drgać i wydzielają ciepło, które ogrzewa potrawę. Promieniowanie o częstotliwości stosowanej w mikrofalówkach nie rozrywa wiązań związków chemicznych tak więc jedzenie, które przyrządzamy w kuchence mikrofalowej nie traci swoich właściwości odżywczych. Ponadto potrawy przygotowywane w mikrofalówce zachowują więcej witamin niż podczas tradycyjnego gotowania. Przygotowując jedzenie w mikrofali zachowasz do 7% więcej witaminy C, od 28–50% więcej witaminy B1 oraz około 20% więcej witaminy A niż podczas tradycyjnego gotowania.
Czy podczas gotowania w mikrofalówce powstają niebezpieczne substancje?
Żadne badanie nie potwierdziły tych herezji. Jedyną możliwością, że w naszej potrawie znajdą się szkodliwe substancje jest podgrzewanie jedzenia w nieodpowiednich pojemnikach. Po pierwsze nie każdy pojemnik na żywność nadaje się do podgrzewania więc jeżeli nie chcesz jeść plastiku to wybierz odpowiednie naczynie. Druga kwestia dotyczy wkładania do mikrofali metalu, może to doprowadzić do pożaru czy wysadzenia mikrofali w powietrze. Ostatnia uwaga tyczy się szczelności pojemników. Jeżeli nie mają one w pokrywce specjalnego odpowietrznika do podgrzewania mikrofalówki, należy zdjąć przykrycie całkiem ponieważ skumulowana para rozsadzi nam pojemnik.
Czy kuchenki mikrofalowe emitują szkodliwe dla zdrowia promieniowanie? Takie jedzenie jest rakotwórcze!
Kolejny mit obalany przez wiele badań. Po pierwsze obudowa mikrofali jest z metalu dzięki czemu mikrofale nie mają szans, by wydostać się na zewnątrz. Po drugie promieniowanie emitowane przez mikrofalówkę jest nikłe, kilka tysięcy razy niższe od dopuszczalnych norm. Praktycznie każde urządzenie podłączone do prądu emituje jakieś promieniowanie więc nie ma co popadać w paranoje, chyba, że ktoś chce wyrzucić z domu wszystkie sprzęty i żywić się energią ze słońca...Oczywiście nie bierzcie tego na poważnie.
Kuchenki mikrofalowe nie są bezpieczne dla osób z rozrusznikiem serca.
Przeszukałem "całe Internety" żeby znaleźć jakieś potwierdzone badania takiego zagrożenia ale nie znalazłem nic więc również to trzeba potraktować jako kompletną bzdurę.
Mam nadzieję, że omówiłem najczęściej powtarzane głupoty o jedzeniu z mikrofali. Jak sami widzicie nie ma obaw przed korzystania z tak wygodnej rzeczy. Oczywiście jak ktoś ma możliwości, czas i ochotę może podgrzewać jedzenie tradycyjnie lub przygotowywać każdy posiłek na bieżąco. Ja jednak z braku czasu nadal będę wykorzystywać mikrofalówkę do ułatwienia sobie życia. Przy okazji mam mniej zmywania więc to kolejny argument za :)
Na koniec jedna ważna uwaga - To, że zachęcam Was do korzystania z mikrofali nie znaczy, że polecam odgrzewanie kupnych, gotowych dań do odgrzania. Gotowce to straszne świństwo i ma się nijak do zbilansowanej diety! Oto jak wygląda mój przykładowy posiłek, który zabieram ze sobą do pracy:
Wystarczy podgrzać w mikrofali i zajadać się ze smakiem. Bo z zdrowa i zbilansowana dieta to nie tylko ryż, kurczak i brokuły!
Jedzenie z mikrofali |