Jeżeli szukasz fit przepisów to lepiej nie czytaj dalej tego wpisu bo nie powstrzymasz się przed przygotowaniem mojej wersji kurczaka w cieście. Jeżeli jednak chcesz w domu zrobić danie które na prawdę smakuje jak od Chińczyka z tym, że masz pewność co do jakości produktów oraz gramatury to trafiłeś idealnie! Jedziemy:
Przepis:
Składniki na ciasto:
1 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajko
Szklanka wody
Szczypta soli
Marynata do kurczaka:
Duży ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos (najważniejszy składnik)
1/3 szklanki miodu
3 ząbki czosnku
Łyżeczka ostrej papryki
Łyżeczka słodkiej papryki
Pół łyżki imbiru
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
Łyżeczka mąki ziemniaczanej (do zagęszczenia)
Niepełna szklanka wody (ok. 180ml)
500g kurczaka pokroić w kostkę i dodać do przygotowanej z powyższych składników marynaty. Odstawić do lodówki na godzinę, ale jeżeli się wam spieszy to tylko na czas przygotowania dwóch kolejnych kroków czyli:
Ciasto: Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy dokładnie
Sos: wodę z miodem zagotować, dodać wyciśnięty czosnek, paprykę słodką i ostrą, imbir. Następnie dodajemy sos sojowy i ocet ryżowy. W odrobinie letniej wody rozmieszać mąkę ziemniaczaną i dodać do gotującego się sosu. Czekamy aż się zagotuje i zgęstnieje.
Kawałki kurczaka maczamy w cieście i smażymy na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe!
Jak to u Chińczyka, najlepiej smakuje z ryżem i świeżą surówką z kapusty. Następnym razem zamiast iść do knajpy i jeść nie wiadomo co wypróbujcie sami ten przepis, jak dla mnie PETARDA!
PS Muszę przyznać, że przepis metodą prób i błędów ogarnęła moja żona ;)